BEYİN: YA SEV YA TERK ET
“Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın öğretilmesidir.”
Albert Einstein
İnsanlık tarihinde hiç olmadığı kadar bilgi yoğun bir yüzyılda yaşıyoruz. Ancak beynimiz yeni olan her şeye dijitalleşen dünyanın kendisine sunduğu kanallardan ulaşabildiğini bildiği için öğrenmek ve hatırlamak zorunda olmadığına karar veriyor. Günün sonunda öğrenemiyor ve öğrendiklerimizi de hatırlayamıyoruz. İş hayatında ise en kısa sürede en çok işi yapmamız bekleniyor. Bu durumun bizlerde yarattığı zihinsel yoğunluktan ötürü de odaklanma güçlüğü başta olmak üzere hatırlama, planlama ve zamanı etkili kullanamama gibi birçok alanda zorluklarla karşılaşıyoruz. Peki tüm bunlarla nasıl başa çıkabiliriz?
Beynin mesajı: “Öğrenmemi istiyorsan beni ikna etmelisin.”
Kişide herhangi bir davranış değişikliği ve zihinsel performans artışı oluşturulmak isteniyorsa öncelikle bu davranışın geri planındaki beyin bilgisi anlatılmalıdır. Zira beyin en çok kendisine ayna tutan bilgiyle kendini değiştirip performansını en üst seviyede gerçekleştirebiliyor. İnsan, beynimizin atomsal sistemi ve nöronları kullanarak oluşturduğu bir enerji sistemidir. Enerji değişebildiği gibi insan da değişebilir ve gelişebilir. Yeter ki etkili bir yöntemi olsun.
Hafıza Şampiyonu Bir Kumarbaz: Dominic O’Brien
Britanyalı Dominic O’Brien (efsaneye göre) iskambil kartlarını hafızasına alarak gecede binlerce dolar kazanırken kumarhanelere girmesi yasaklanır. O da; “Madem bende böyle bir yetenek var bunu hayırlı bir iş için kullanayım” diyerek 1 Mayıs 2002 yılında Guinness’in Hafıza Şampiyonası'na katılır. Kendisine gösterilen rastgele dizilmiş 54 deste iskambil kartını (2808 adet) her karta sadece bir kez baktıktan sonra belleğine alarak Dünya Hafıza Şampiyonu olmuş ve Guinness’in Rekorlar kitabına girmiştir. Peki Dominic O’Brein’a bu başarıyı getiren yöntem ya da yöntemler nedir?
İlk başta sorulacak soru: “Öğrenmeyi nasıl öğrenirim?” olmalıdır.
21. yüzyılın yetkinlikleriyle iş yapabilme becerilerini kazanmak için etkin öğrenme yöntemlerini kullanmak her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Günümüzde inovasyon, işimizin diğer yönlerine artı bir değer katmaktan çok bir zorunluluk oldu. Beynimizin performansını artırarak yeni fikirler üretmek ve yepyeni yaklaşımlarla ortaya çıkmak artık her zamankinden daha önemli. Zihin Haritaları, Hafıza Teknikleri ve Hızlı Okuma gibi yöntemlerle tanışmak bu yolda beynimize ve kendimize yapacağımız en önemli yatırım olacaktır.
William Shakespeare’in de söylediği gibi,
“İsabetli metot, metotsuz isabetten üstündür.”
Fikret Aslanyürek
ErkinŞahinöz Akademi Danışmanı
yılgar
21 Haziran 2020yalın.doyumsuz bir yazı.
Nursel
23 Haziran 2020Yazdıklarınız çağımızın temel ve büyük problemiydi bence. Bende dahil okuyanlara büyük faydası olduğunu düşünüyorum. Emeğinize sağlık.