450 MİLYON YAŞINDAKİ ESKİ BEYNİN DİLİNİ ÖĞRENMEK

450 MİLYON YAŞINDAKİ ESKİ BEYNİN DİLİNİ ÖĞRENMEK

İnsan düşünen bir makine değildir. Ara sıra düşünen, ama hisseden bir varlıktır. 450 milyon yaşındaki eski beynin dilini öğrenmek En son evrimleşen ve insanı açık ara diğer canlılardan ayırdığı görülen yeni beyin, yani korteksimizle düşünüyor, rasyonel verileri işliyor ve entelektüel süreçleri yönetiyoruz. 450 milyon yaşındaki eski beynin ise satın alma kararlarımızdaki etkisi son yıllarda yapılan çalışmalarda açıkça görülüyor. Yeni bir disiplin olarak öne çıkan ve pazarlama ile sinir bilimini harmanlayan nöropazarlama, eski beyni etkileyen süreçleri ve satın alma kararlarının arkasındaki perdeyi aralıyor.

Nöropazarlama araştırma yöntemleriyle tüketicilere belirli sorular sorulup uyaranlar gösterilirken onların beyanlarına değil, beyinlerindeki ve bedenlerindeki fizyolojik değişikliklere bakılıyor. Peki bu bilgi hayatımızda nasıl bir fark yaratır? Eski beynin anlayacağı dilden konuşmayı öğrenmek, satış işinde olalım veya olmayalım, her türlü iletişimimizde hayatımızı kolaylaştıracaktır. Turizm alanında 2020 yılında yapılmış bir çalışmaya göre, tüketicilerin otel seçimlerini etkilemek üzere otelin tanıtım videosuna bilinçdışı uyaran olarak, gülümseyen yüz emojisi yerleştirildi. Bilinçli olarak fark edilmeyen emojinin satın alma tercihinde önemli ölçüde etkili olduğu görüldü. Tüketicilerin rahatlamış ve sakin fizyolojisini gösteren Theta bandı, denekler otel videolarını arka planda gömülü gülen yüz emojisiyle görüntülerken önemli ölçüde yükseldi. Buna karşın izleyenlerin stres tepkisini ölçen Beta beyin dalgaları aynı videoyu izlerken önemli ölçüde düşüktü. (HiweiHsu, Y. & Jung, C., 2020) Oteller veya e-ticaret şirketleri bu veriden hareketle bilinçdışı pazarlama teşvik yöntemi olarak olumlu duyguları harekete geçiren emojileri resmi web sitelerine veya video reklamlarına yerleştirebilirler.

Bu tür bir uygulama teknik maliyet açısından tanıtım harcamalarında önemli bir artış getirmeyecektir, bu nedenle satın alma tercihi yönlendirmede anlamlı ve pratik bir uygulama olarak görülebilir. Gülümsemenin emojisi bile eski beynin üzerinde bu denli etkiliyse, daha sık gülümsemek bize neler kazandırabilir?

Serra Uslu

Önceki BlogTAKDİR ve DOPAMİN KARDEŞLİĞİ
Sonraki BlogBLOKZİNCİR TABANLI PROJELER
Yorumlar (0)
Yorum Yap